Friptură măruntă a la Brașov

Friptură măruntă a la Brașov

Rețeta originală a Fripturii mărunte a la Brașov.

Judecând după numele acesteia, friptura măruntă a la Brașov, provine chiar de acolo. Este de notorietate publică faptul că friptura măruntă nu are o rețetă originală, dar această variație se gătește în Brașov și în multe locuri din Ungaria.

 

Durată: cca. 60 minute

Porție: 4 – 5 persoane

 
 

Ingrediente: 

600 gr. cotlet de porc sau pulpă fără grăsime

100 gr. slănină afumată

200 gr. ceapă

4 căței de usturoi

1 linguriță de măghiran mărunțit

800 gr. mazăre verde (sau 400 gr. curățată)

1 legătură de frunze de pătrunjel

1 ardei picant

 
 

Mod de preparare:

Limpezim carnea, o ștergem de apă și o tăiem în fâșii (cca.. 2-3 cm lățime și 4-5 cm lungime).

Slănina o tăiem în fășii foarte subțiri.

Curățăm ceapa și usturoiul, ceapa o tăiem rondele, iar usturoiul în felii.

Prăjim slănina, adăugăm  ceapa și usturoiul și le călim sub capac. Apoi punem carnea pregătită, apoi le prăjim la foc tare 2-3 minute și condimentăm cu măghiranul, cu sare și piper după gust, apoi la foc mic le călim până se înmoaie. Dacă zeama se evaporă, adăugăm puțină apă caldă sau supă de carne.

Până se înmoaie carnea, curățăm mazărea, o spălăm și o fierbem în puțină apă sărată. Spălăm frunzele de pătrunjel și le tocăm mărunt. Ardeiului îi scotem cotorul, îi îndepărtăm nervurile și semințele, apoi îl mărunțim.

După ce zeama se evaporă, prăjim carnea pe ulei, adăugăm mazărea strecurată, apoi condimentăm cu sare și piper la nevoie, lăsăm să se întrepătrundă și adăugăm frunzele de pătrunjel tocate. Așezăm mâncarea pe farfurie și presărăm deasupra ardeiul mărunțit. Se servește cu cartofi prăjiți și cu salată asortată.