Sarmale a la Cluj

Sarmale a la Cluj

Reteta sarmalelei a la Cluj!

Sarmalele sunt una dintre felurile des gătite și foarte apreciate. De obicei este considerat un fel festiv, și în multe locuri este nelipsit de la pomana porcului. Sarmalele se păstrează fără probleme, într-un loc răcoros, așa că nu e o problemă dacă le-am gătit într-o cantitate mai mare și sunt cu atât mai gustoase cu cât le încălzim de mai multe ori.

 

Durată de preparare: mai mult de 90 de minute

Porție: 6 persoane

  

Ingrediente:

1 kg de pulpă de porc

1,5 kg varză murată

frunze de varză murată

2 cepe

3-4 căței de usturoi

500 gr slănină afumată de Cluj

300 grcârnat afumat

100 gr orez

boia

sare

piper măcinat

nucșoară

măghiran

chimen măcinat

2 ouă întregi

2 linguri de făină

ulei

smântână

 

Mod de preparare:

Măcinăm pulpa de porc, tăiem varza în bucăți mai mici. Tăiem membranele mai groase de pe frunzele de varză. Mărunțim ceapa, tăiem slănina în fâșii înguste, iar cârnatul în rondele. 

Orezul îl fierbem pe jumătate.

Prăjim jumătate din cantitatea de slănină într-un vas mai mare, pe urmă o scoatem din vas și o punem deoparte. În grăsimea lăsată de slănină prăjim ceapa, apoi scoatem jumătate din acesta și o punem deoparte. Ceapa rămasă în vas o presărăm cu boia și adăugăm un pahar cu apă. Adăugăm jumătate din cantitatea de varză murată și amestecăm bine.

Peste carnea tocată adăugăm slănina afumată, ceapa călită și orezul prefiert,condimentăm după gust, ouăle și usturoiul. Frământăm bine amestecul, apoi formăm mici bile și cu acestea umplem frunzele de varză. 

Pachetele formate le punem peste varza marunțită. Presărăm deasupra slănina prăjită rămasă și rondelele de cîrnat. La urmă acoperim totul cu varza tăiată rămasă și punem apă ca să acopere totul.

Fierbem sarmale timp de 2 ore la foc mic. Între timp, mișcăm vasul de mai multe ori,fără să amestecăm.

Pregătim un rântaș auriu din ulei și făină, îl luăm de pe foc și îl presărăm cu boia, îl lăsăm să se răcească puțin, apoi îl amestecăm cu 200 ml apă rece până se omogenizează.

Turnăm amestecul peste sarmale, mișcăm bine vasul și mișcăm și marginile cu o lingură de lemn ca rântașul să ajungă peste tot. Mai fierbem sarmalele cca. 10 minute, mișcând vasul între timp.

 

Le servim stropite cu smântână.