Șuncă la cuptor în crustă dulce-condimentată

Șuncă la cuptor în crustă dulce-condimentată

O mâncare mai specială pentru Sărbători!


Ingrediente

1 șuncă tărănească fiartă(cca. 3,5 kg)

Pentru crusta de condimente dulci:

3/4 ceașcă de zahăr brun, 1/3 ceașcă oțet de mere, 1/4 ceașcă stafide aurii, cca. 250 g conservă de piersici ( se strecoară, se toacă mărunt, păstrând siropul), 1 linguriță de amidon de porumb, 1/4 ceașcă zeamă de portocale, cca. 230 g ananas din conservă tocat (în sirop, nestrecurat), 1 lingură de cojă de portocale dată pe răzătoare, 1 cățel de usturoi tocat, 1/2 linguriță de fulgi de chili, 1/2 linguriță de ghimbir răzuitMod de preparare

Preîncălzim cuptorul la 160°C. Așezăm șunca pe un grătar, într-o tavă, cu partea grasă în sus. O prăjim până se rumenește la suprafață.

Să pregătim crusta dulce-condimentată.

Topim zahărul brun într-o cratiță de dimensiuni medii, împreună cu oțetul, stafidele și siropul de piersici. Fierbem amestecul la flacără mare, apoi reducând temperatura, îl fierbem amestecând încă 8-10 minute. Într-un vas mai mic, amestecăm amidonul în zeama de portocale, adăugându-l peste amestecul cu zahăr brun. Adăugăm restul ingredientelor și amestecăm bine. Îl fierbem amestecînd continuu, la flacără medie, până devine gros. Îl luăm de pe foc.

Scoatem șunca din cuptor. Turnăm jumătate din cantitatea de sos pentru crustă peste șuncă și o introducem din nou la cuptor pentru 30 de minute. După ce expiră timpul, turnăm și cealaltă jumătate din cantitatea de sos. Înainte de a felia șunca, o lăsăm cam 20 de minute să se odihnească.

Vom avea cam 8-10 porții, o cantitate destul de considerabilă.


Recomandare de vin: Nachbil KL 2012 / sec